Spirulina

 

Spirulina; koning van de eiwitten

SpirulinaDoor een misverstand ben ik onlangs in het bezit gekomen van 1500 spirulina tabletten waarbij op de verpakking staat: Best before juni 2013. Oftewel: niet te zuinig gebruiken! Sommige misverstanden blijken in je voordeel uit te kunnen pakken. Sinds een week of twee gebruik ik dagelijks een behoorlijke dosis spirulina om te kijken wat het met me doet. Op mijn al behoorlijk hoge energie-niveau blijkt nog een schepje extra te kunnen. Of is dit omdat ik de lente weer voel kriebelen? Hoogste tijd in ieder geval voor een blog over spirulina.

Wat is spirulina?

Spirulina valt onder de blauw-groene algen. Het Latijnse woord spirulina betekent ‘klein spiraaltje’ wat wijst op de structuur van dit kleine algje; het ziet eruit als een spiraaltje. Spirulina is bijna zo oud als de aarde zelf: ca 3.5 miljard jaar. Er zijn bronnen die zeggen dat het eigenlijk geen alg maar een bacterie is. Bacteriën zijn de oudste levensvorm op aarde. We zouden kunnen zeggen dat spirulina evolutionair gezien tussen bacteriën  en plantleven in zit.

Spirulina leeft van oorsprong in alkalisch water; mineraalrijke meren en wateren. De commerciële spirulina wordt tegenwoordig gekweekt in speciale buitentanks in gebieden die zich rond de evenaar bevinden. Dit in verband met de warmte en vele dagen zon per jaar die daar aanwezig zijn.

Waarom zou je spirulina gebruiken?

Algen staan aan de basis van onze voedselketen. De voedingswaarde van spirulina is breed en bovendien sterk geconcentreerd wat dit blauw groene algje zo interessant maakt als voedingsbron.

  • Spirulina is rijk aan vitamine A, C, E, K en de B vitamines B1, B2 en B6. Omdat ze een natuurlijke bron van vitamines vormen zijn ze door ons lichaam heel makkelijk op te nemen.
  • Spirulina is rijk aan de mineralen die wij als vrouwen heel hard nodig hebben en vaak tekort komen; denk aan met name calcium, magnesium en ijzer.
  • Spirulina is ook een hele goede bron van sporenelementen die we ook vaak moeten missen in ons huidige voedingspatroon.
  • Het is rijk aan hoogwaardige en makkelijk opneembare en verteerbare eiwitten. De eiwitconcentratie is ca 70% en daarmee de hoogste van alle voedingsmiddelen. Hoger dan vlees of soja.
  • Het is een rijke bron van de essentiële vetzuren GLA, DHA en EPA; voeding voor je hersenen maar ook belangrijk om gewrichten soepel te houden.
  • Het is een rijke bron van anti oxidanten; deze helpen je bij het verwijderen vangifstoffen en vrije radicalen in je lichaam. Het chlorofyl in spirulina ontgift de lever.
  • Uniek aan spirulina is dat het fycocyanine bevat, de stof die dit algje haar blauwe kleur geeft. Fycocyanine is een hele krachtige anti-oxidant dat het immuunsysteem stimuleert. Er zijn onderzoeken die hier anti-kanker eigenschappen aan toedichten.
  • Net als chlorella is spirulina effectief bij het ontgiften van zware metalen uit het lichaam.
  • Uit onderzoek is gebleken dat spirulina zeer hoge ontstekingsremmende eigenschappen bezit. Dit betekent dat spirulina ingezet kan worden bij o.a. PMS klachten, artritis en allergieën
  • Spirulina helpt om de darmflora weer in balans te brengen
  • Spirulina is bekend om zijn eigenschap de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Dit betekent dat eetbuien beter onder controle kunnen worden gehouden.
  • Het zorgt voor meer energie bij vermoeidheid
  • Spirulina ondersteunt de schildklier omdat het jodium bevat
  • Door deze combinatie van eigenschappen kan spirulina je helpen om je energieniveau op een hoger plan te brengen.
Er zijn inmiddels duizenden onderzoeken, studies en artikelen gepubliceerd die wijzen op de gezondheidsvoordelen van het gebruik van spirulina.

 

Zonlicht houd je gezond

Spirulina wordt gekweekt in gebieden waar de zon meer dan 320 dagen per jaar schijnt. Dat is niet voor niks. Laat  me je uitleggen hoe dit zit.
 
De aarde krijgt haar energie van de zon. Wetenschappers hebben ontdekt dat energie uit de zon heel belangrijk is voor onze gezondheid. Dat zal je niet verbazen; iedereen kent het weldadige gevoel van een zonnebad in het voorjaar na een lange winter. Planten zetten door middel van fotosynthese deze zonne-energie om in eetbare stoffen zoals eiwitten, vetzuren en koolhydraten. Zonne-energie heeft daardoor een vorm gekregen in met name verse groente en fruit dat in het zonlicht heeft mogen rijpen. Daarom is deze voeding ook zo goed voor ons. Welnu, spirulina is de rijkste vorm van dit type van zonne-energie. Deze zonne-energie wordt ook foton-energie genoemd; afkomstig van biofotonen.

 

Biofotonen: eetbaar licht

Bio betekent leven en foton betekent licht. Biofotonen staat voor levenslicht; licht dat wordt uitgezonden door ieder levend weefsel (mens, dier en plant) en dat door speciale apparatuur kan worden gemeten.  Ik laat hier de quantum-fysica voor wat het is (mij te ingewikkeld) maar ga er even vanuit dat je lichaam een bron van levenslicht is, en dat het gezond is voor je lichaam om zoveel mogelijk ander levenslicht binnen te krijgen. Dit kan door zonlicht op te doen maar ook door zonne-energie te eten. Het eten van een goede kwaliteit en kwantiteit zonne-energie verbetert de gezondheid en vitaliteit van jou als levend organisme. Deze vitaliteit bereik je door middel van het eten van verse, biologische (zongerijpte) producten maar dus ook door spirulina te gebruiken.
 
(Wil je meer lezen over biofotonen en hoe ze je kunnen helpen aan meer vitaliteit; lees dan het boekje Biofotonen; bron van energie en levenslicht van Yvonne Sangen en Karin Tazelaar.)

 

Waarom heeft spirulina zoveel zonne-energie?

Alle planten hebben een bepaalde mate van chlorofyl in zich. Chlorofyl is de stof dat ervoor zorgt dat lichtenergie geabsorbeerd kan worden, en kan worden omgezet in de voor de plant bruikbare energie. Chlorofyl kan echter maar een bepaald deel van het lichtspectrum absorberen. Het voor spirulina unieke stofje phycocyanina heeft de capaciteiten om het gemiste deel van het lichtspectrum te absorberen en op te slaan als energie.Spirulina kan dus het hele lichtspectrum absorberen en omzetten. Daarbij: omdat spirulina zo miniem klein is wordt dit zonlicht in al haar cellen opgeslagen en niet alleen in de cellen aan de kant van de plant die blootstaat aan zonlicht (wat meestal bij dikkere groene bladeren zo is). Spirulina wordt daarom ook wel “sun food”  genoemd.

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb